Son Dakika Haberler

Prof. Dr. Halil İnalcık, Bilim ve Sanat Vakfında düzenlenen panelde anıldı

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Prof. Dr. Halil İnalcık, Bilim ve Sanat Vakfında düzenlenen panelde öğrencileri tarafından anıldı.

Necmettin Erbakan Üniversitesinden Doç. Dr. Nejdet Gök, İnalcık'ın beyin göçünün önüne geçmek için yurtdışına giden öğrencilerden mutlaka geri döneceğine dair söz aldığını anlattı.

İnalcık'ın, öğrencilerine çok önem verdiğini ve her biriyle tek tek ilgilendiğini dile getiren Gök, şöyle konuştu:

"Bir asırlık ömrü olan hoca hayatı boyunca neler görmüş neler... Dersine Mustafa Kemal Atatürk bile girmiş. İstanbul'da birlikte bir kaç kez yaz tatil geçirdik. Hep,'Ben doktrinel bir tarihçi olmadım. Belgelerden hareketle gerçeklere ulaşamaya çalıştım. Bu bazen birilerinin hoşuna giderken birilerinin gitmedi. Ben birilerini mutlu etmek için gerçekleri çarpıtamam.' derdi. Çok dindar değildi ama hem anne hem baba tarafında şeyh torunuydu, kendisinde o kültür ve gelenek vardı. Hatasıyla sevabıyla hepimizin üstünde büyük emeği vardı. Hocayı bir bilim adamı olarak değerlendirmek lazım."

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Ökten ise İnalcık'ın, ilim insanı olduğunu, bu konudaki çalışmalarına daha fazla zaman ayırmak için hiç idarecilik görevi almadığını belirterek, analitik zekaya sahip öğrencileri seçmeye çalıştığını söyledi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Fatih Bayram da Halil İnalcık'ın yurtiçi ve yurtdışındaki 23 üniversiteden fahri doktoraya layık görüldüğünü hatırlatarak, "Genç neslin kendisini okumasından çok gurur duyardı.Genç nesle devamlı kulak verirdi, onların yaptığı araştırmalardan faydalanırdı. Bize 'Tarafgir olmayın hakikatin peşinde olun.' derdi. İnsanları meşreplerine, mezheplerine, etnisitesine göre değerlendirmemek gerektiğini özellikle derslerinde anlatırdı."

Yrd. Doç. Dr. Şakir Yılmaz ise Kırım göçmeni olan İnalcık'ın, bir çok Osmanlı tarihçisinin hocalığını da yaptığını vurgulayarak, "Öğrenciliğinde Atatürk ile tanışma fırsatı bulmuş. Bu nedenle 'Biz Atatürk'ün öz çocukları gibiydik' derdi. Atatürk'ü putlaştırmanın bir hata olduğunu ifade ediyordu. Atatürkçülük adına onun ideallerine ters işler yapanları eleştirirdi. Fransızca, İngilizce, Almanca, Arapça ve Farsça bilirdi. Araştırmalarında 5 dildeki kaynaklardan yararlanırdı." diye konuştu.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English