Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konyalılar bu çorbayla protein depoluyor! Bir içen bir daha içiyor! Topalak çorbası nasıl yapılır?

Konya, Türkiye’nin en büyük illerinden biri olmasının yanı sıra, zengin bir kültür ve lezzet mirasına da sahiptir. Konya’nın yöresel yemekleri arasında en bilinenlerden biri de topalak çorbasıdır.

Konyalılar bu çorbayla protein depoluyor! Bir içen bir daha içiyor! Topalak çorbası nasıl yapılır?
Topalak çorbası, kıyma, bulgur, nohut ve baharatlardan yapılan küçük köftelerin et suyu ile pişirilmesiyle hazırlanan bir çeşit yuvarlama çorbasıdır. İsteğe göre tavuk eti de kullanılabilir. Protein ve potasyum açısından zengin olan bu çorba, uzun süre tok tutarak kilo kontrolüne de yardımcı olur.
Hazırlanma süresi 25 dakika, pişirme süresi ise 30 dakika olan 6 kişilik bir topalak çorbasının yapılışı şöyledir. Öncelikle yanınızda yemeğin köftesi için 750 gram kıyma, 1 su bardağı kadar ince bulgur, 1 yumurta, yarım demet maydanoz, 1 yemek kaşığı kadar un, tuz, karabiber, 1 su bardağı kadar nohut, 1 yemek kaşığı kadar tereyağı, 1 yemek kaşığı kadar domates salçası, 1 tatlı kaşığı kadar biber salçası ve 4 su bardağı kadar et ya da tavuk suyu olduğundan emin olun.

topalak çorbası

TOPALAK ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Topalak çorbasının yapımı oldukça kolaydır. Öncelikle kıyma, bulgur, yumurta, maydanoz, un ve baharatlar yoğurularak köfte harcı hazırlanır. Harçtan misket büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır ve un serpilmiş bir tepsiye dizilir. Bir gece önceden ıslatılmış nohutlar haşlanır ve kabukları soyulur. Tereyağında salçalar kavrulur ve et suyu ilave edilir. Kaynayan suya köfteler ve nohutlar atılır ve kısık ateşte pişirilir. Servis yaparken üzerine ince kıyılmış maydanoz serpilir.

TOPALAK ÇORBASI YAPIMININ PÜF NOKTALARI

Topalak çorbasının püf noktalarına dikkat ederek daha lezzetli bir sonuç elde edebilirsiniz. Köftelerin dağılmaması için harcı iyice yoğurmalı ve buzdolabında dinlendirmelisiniz. Köfte şekli verirken elinizi ıslatabilirsiniz. Et suyu yerine tavuk suyu da kullanabilirsiniz. Bulgurunuzun köftelik ince bulgur olmasına özen göstermelisiniz. Kıymanızın orta yağlı olması hem lezzet hem de kıvam açısından önemlidir.
Topalak çorbasının bir porsiyonu yaklaşık 75 kalori içerir. Bu nedenle diyet yapanlar için de uygun bir seçenek olabilir. Topalak çorbasını Konya’nın diğer yöresel lezzetleri olan çebiç, papara ve sac arası tatlısı ile servis edebilirsiniz.
 
 

Kaynak: Bülten

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 3
  • 0
  • 2
  • 3
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • KD
    Konyalı deli
    191 gün önce

    Rahmetli annem yapardı , yaşlılarımızla birlikte bir çok yemek kültürümüzde kaybediyoruz, bütün geçmişlerimiz Allah rahmet etsin , Amin.

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English