Son Dakika Haberler

BÖLÜM 1: İstikamet Darüsselam’ın karşı kıyısına

Eklenme Tarihi: 11.10.2022 - 10:51

Gezimizin safari ağırlıklı Kenya bölümünü bugün tamamladık ve Kenya’dan ayrılma vakti geldi...

BÖLÜM 1: İstikamet Darüsselam’ın karşı kıyısına
25.08.2022 günü sabah saat 08 de Kenya hava yollarına ait KQ490 sefer sayılı uçak ile Kenya’nın başşehri Naurobi’deki “Jomo Kenyatta Uluslararası hava alanı”ndan Tanzanya’nın Özerk Zanzibar adasına hareket ettik. 2 saatlik uçak yolculuğundan sonra, küçük ve hala bazı bölümleri yapım halinde olan “Abeid Amani Karume Uluslararası Havalimanı”na indik.

Pasaport kontrolünden hemen önce bir görevli sarıhumma ve kovid aşılarımızın varlığının belgelerini kontrol ederek bizi pasaport kontrole yönlendirdi. Bayan memurelerin tamamına yakını başörtülü, erkek memurların bir kısmı da sakallı. Müslüman bir ülkede olduğumuz ortamdan hemen belli oluyor. Geldiğimiz Kenya’da güvenlik sorunu olduğundan “bensiz asla sokağa çıkmayın” diye bize sıkı sıkı tembihlerde bulunan Rehberimiz, “bu ülkede güvenlik sorunu yok” diyor. Pasaport kontrolündeki memura selam veriyoruz. “vealeykümselam” diyor.

Sanki Türk’müş gibi hissediyoruz, Türkçe konuşuyormuş gibi algılıyor ve konuşmaya çalışıyoruz. Anlaşamıyoruz. Pasaport kontrolden çıkıp valizleri alıp hava alanı dışına çıktığımızda kapıda isimlerimizin yazılı olduğu pankartı görüyoruz. Mussa isimli beyaz takkeli hafif dolgun rehberimiz bizi güler yüzü ile karşılıyor.  Selamlaşıyor ve Zanzibar hakkındaki ilk bilgileri profesyonel rehberimiz Mussa’dan alıyoruz.
 
Rehberimiz bizleri, hazır olan minibüse davet ediyor ve hava alanından ayrılıyoruz. Yerel rehberimiz Mussa, bir saate yakın süren yol boyunca bilgilendirmeye devam ediyor. Zanzibar’ın başşehri “taş şehir” anlamına gelen “Stone Town” şehir merkezine geliyoruz.
 
Zanzibar, dış işlerinde Tanzanya’ya bağlı iç işlerinde bağımsız, yarı özerk bir ada diyor rehberimiz. Kendine özgü bayrağı, meclisi ve başkanı vardır. Hint okyanusunun ortasında doğu Afrika’da ve Tanzanya’nın en büyük şehri olan Darüsselam’ın karşı kıyısında. Esasen Zanzibar bir ada değil takım adadır. İki büyük ada (Unguja ve Pemba) başta olmak üzere 54 adadan oluşmaktadır. Adanın ismi Farsça zenci sahili anlamına gelen zengibar dan gelmektedir.

Uzun süre Umman Sultanlığı tarafından yönetilmiş olmasından da kaynaklı halkın %95’ı Müslümandır.  %3 Hristiyan ve %2 de Budist olduğunu ve Svahili dilini konuştuklarını, balıkçılık, baharat tarımcılığı ve turizm ana gelir kaynakları olduğunu öğreniyoruz.
  
2.461 km2 yüzölçümüne sahip Zanzibar’ın başkenti Stone Town (Taş Şehir)’dir ve yaklaşın nüfusu 1,5 milyon civarındadır. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindedir. Sömürgeci İngilizler, portekizler ve diğer batı ülkelerinin baskısı sonunda köle ticareti dahil kültürel bozulmalar olmuştur, trafik sol şeritten akmaktadır. Para birimi ise her banknotunda hayvan figürleri bulunan Tanzanya Şilinidir.


Zanzibar videosunu izlemek için tıklayınız



Türkçe العربية English