Son Dakika Haberler

BÖLÜM 2: Umman Sultanlığı zamanında Zanzibar adası…

Eklenme Tarihi: 11.10.2022 - 10:59

Umman Sultanlığı zamanında Zanzibar adası, Umman Sultanlığının yönettiği Afrika kökenli köleliğin merkezidir.

BÖLÜM 2:  Umman Sultanlığı zamanında Zanzibar adası…
Dünyada kölelik sisteminin en son Zanzibar’da sona erdiği ifade edilmektedir. Kölelik umumiyetle batı tarafından yapılmıştır ancak bu sefer ve buralarda Arapların elinde olmuştur.

Bölgede yaşayan bir tarihçi yaşananları çok anlamlı olarak şöyle ifade ettiği anlatılmaktadır. “Araplar buraya geldiklerinde bize dinlerini verdiler fakat özgürlüğümüzü aldılar. Portekizliler geldiklerinde ise hiçbir şey vermeden her şeyimizi aldılar. İngilizler ise özgürlüğümüzü geri verdiler fakat bizi dinimizden uzaklaştırdılar.”
 
Zanzibar adasına, dışarıdan ilk Arap tüccarların geldiği bilinmektedir. Müslüman Araplar buraya fildişi, baharat ve köle ticareti için gelmişlerdir. 1150 yılından itibaren de Zanzibar’daki zenginlikleri fark eden Araplar ve İranlılar adaya yerleşmişlerdir.
 
Stone Town’da neredeyse iki metrenin altındaki daracık sokaklardan oluşan şehrini dolaşırken binaların, yapıların kapılarındaki sanat, camiler ve sultanın sarayı insanı hayran bırakıyor. 

Yapılar, insanlar, dükkanlar size geçmişi ve kendi kültürünüzü hatırlatıyor. Fakat müzelerle sokaklarda gördüğünüz köleliği hatırlatan heykel ve resimler birden psikolojinizi bozuyor.

Uzun zaman değil daha yüzyıl evvel Afrika’da köylerde yakalanıp kaçırılıp toplanan köleler maalesef bu adaya getirilir sonradan buradan gemilerle Amerika ve Batı’ya gönderilmekteydi. İngilizlerin adadan 1963 yalında çekilmeleri sonucu, 26 Nisan 1964 tarihinde Zanzibar özerk bölge olarak Tanzanya’ya bağlanmıştır. 
 
Zanzibar’da konuşulan, 300 milyon Afrikalının konuştuğu ve birçok Afrika ülkesinin resmi dili olan Swahili dili Zanzibar’da doğmuştur.


Zanzibar videosunu izlemek için tıklayınız



Türkçe العربية English